GINEKOLOŠKI PREGLED
Ginekološki pregled je skup dijagnostičkih procedura pomoću kojih se utvrđuje zdravlje ženskog genitalnog trakta počev od 16-te godine života (tj.poslije prvih seksualnih odnosa) do 70-te godine i kasnije po potrebi. Prije pregleda ne savjetuje se upotreba vaginaleta tri večeri, poželjno je da mokraćna bešika bude ispražnjena. Pregled traje oko 30 minuta, po potrebi i duže.


KOMPLETAN GINEKOLOŠKI PREGLED SASTOJI SE IZ SLEDEĆIH DIJAGNOSTIČKIH PROCEDURA:

 • Razgovor sa pacijentkinjom – anamneza – sadašnje tegobe koje osjeća
 • Lična i porodična anamneza – prethodna oboljenja ili bolesti članova porodice
 • Ginekološki pregled sa kolposkopijom, brisevima-papanikolau i vaginalni sekret i ultrazvučnim
  pregledom male karlice.
 • Završni mišljenje i prepisivanje terapije.
 • Dopunske dijagnostičke procedure.

1.Tegobe koje zahtijevaju kompletan ginekološki pregled mogu biti: naglo ili postepeno nastali bolovi u maloj karlici, krvarenje koje nije uobičajeno, naročito poslije odnosa ili kašnjenja ciklusa, pojačana sekrecija iz vagine, kašnjenje menstruacije, bolni i obilni ciklusi, neredovni ciklusi, trudnoća, krvarenje u menopauzi, nemogućnost začeća. Takođe, pregled se savjetuje i kao redovan godišnji pregled preventivno, kada nema tegoba.


2. Lična anamneza su podaci o menstrualnim ciklusima, o porođajima, pobačajima, prethodnim ginekološkim liječenjima i intervencijama. Porodična anamneza se odnosi na bolesti članova porodice u smislu maligniteta ili nasljednih poremećaja.


3. Kompletna ginekološki pregled obuhvata: pregled spoljnih genitalijapomoću kolposkopa (instrumenta koji uveličava sliku) pregled zidova vagine pomoću spekuluma i kolposkopa, pregled grlića pod kolposkopom uz premazivanje površine grlića razblaženim rastvorom sirćetne kiseline i lugolovog rastvora i uzimanje papanikolau bris i vaginalnog sekreta, bimanuelni pregled ginekologa kojim se pregledavaju karakteristike grlića, tijela materice, jajovoda i jajnika, ultrazvučni pregled male karlice vaginalnom sondom ili sondom preko trbuha uz napunjenu bšiku, kada se sagledava unutrašnjost materice-endometrijum kao i struktura i veličina jajnika.


4. Na osnovu dobijnih podataka donosi se zaključak o trenutnom zdravstvenom stanju genitalnog trakta žene, ali je pregled kompletno završen tek po dobijanju papanikolau brisa i brisa vaginalnog sekreta, kada se prepisuje odgovarajuća terapija.


5. Poslije kompletnog ginekološkog pregleda mogu se uraditi analize iz krvi (hormoni ili tumor markeri) zatim brisevi iz grlića na bakterije, ble, mycoplasmu i ureaplasmu, pregled dojki ultrazvukom ili mamografijom, ultrazvuk u ranoj trudnoći, double i triple test u trudnoći, ekspertni ultrazvuk u 20-23-oj Nedjelji . Takođe može biti urađena intervencija uklanjanja kondiloma kao i biopsija sa sumnjive promjene na grliću.


ŠTA JE HISTEROSKOPIJA?
Histeroskopija i interventna histeroskopija su metode direktne vizuelizacije unutrašnjosti kanala grlića materice i same materice. Pored mogućnosti unutrašnje inspekcije-pregleda organa, ove metode pružaju mogućnost uzimanja biopsije, uklanjanja endometrijalnih I cervikalnih polipa, resekcije septum I priraslica, uklanjanja submukoznih i nascentnih mioma itd. Histeroskopija je uglavnom bezbolna i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Interventna histeroskopija se izvodi u opštoj ili lokalnoj anesteziji.
Indikacije za histeroskopiju I interventnu histeroskopiju uglavnom obuhvataju stanja i oboljenja kao što su:

 • Endometrijalni polipi
 • Cervikalni polipi
 • Submukozni miomi
 • Nascentni miomi
 • Ciljana biopsija endometrijuma
 • Asermanov sindrom
 • Nejasni oblici steriliteta
 • Proksimalne obstrukcije jajovoda
 • Anomalije materice
 • Abnormalna uterusna krvarenja
 • Maligna oboljenja sluzokože materice
 • Uklanjanja spirale
 • Priprema za IVF

Protočna dijagnostička I interventna histeroskopija je samo jedna od metoda vizualizacije unutrašnjosti materice. Za razliku od kontaktne i tzv, gasne histeroskopije, protočna dijagnostika pruža najveći komfor pri radu uz najvežu bezbjednost pacijenta. Prednosti protočne histeroskopije su uglavnom sadržane u dobroj vizualizaciji operativnog polja i preciznoj distenziji uterusa što daje treću dimenziju materičnoj šupljini. Iz ovih razloga protočna histeroskopija pruža najveći komfor pri izvođenju histeroskopskih intervencija. U našoj ordinaciji primjenjujemo isključivo metodu protočne histeroskopije i interventne histeroskopije. Kontraindikacije za histeroskopiju su malobrojne i uglavnom se svedene na postojanje trudnoće i aktivnih infekcija genitalnog trakta počevši od kolpitisa do adneksitisa i parametritisa.
Neželjeni efekti i komplikacije su opisane u malom broju slučajeva. Najčešće komplikacije kao što su hipotermija, hiperhidracijski, krvarenja ii diseminacija infekcije veoma su rijetke I relativno jednostavne za liječenje.
Priprema pacijentkinje za histeroskopiju podrazumijeva apstinencijuod jela i pića u trajanju od najmanje 5 sati ako se intervencija izvodi u opštoj anesteziji. Osim toga neophodan je I uredan nalaz vaginalnog i cervikalnog brisa. Optimalno vrijeme za izvođenje histeroskopije j eprvi dan nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Potrebe za hormonskom pripremom zavise od indikacija za histeroskopiju.
Postintervencijske tegobe su uglavnom blage ili ne postoje. Bol slabijeg inteziteta I oskudno krvarenje su najčešće postintervencijske tegobe.

ŠTA JE RADIOGRAFIJA?
Radiografija je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja se zasniva na primjeni X zraka za snimanje različitih dijelova tijela i organa.

KADA SE RADI RADIOGRAFIJA? KADA JE POTREBNO IZVRŠITI OVAJ PREGLED?

Radiografija se obavlja kao jedan od osnovnih pregleda pri ispitivanju koštano-zglobnog sistema, tako da je treba uraditi kada postoji povreda nekog dijela tijela sa sumnjom na prelom kosti, iščašenje zgloba, istegnuće ligamenata, kada se primijeti deformitet ili otok zgloba ili kosti, kod pojave bola u različitim dijelovima tijela (rukama, nogama, grudima, stomaku, glavi). Ova metoda može brzo i jednostavno da pruži informacije o povredama kostiju, degenerativnim i zapaljenskim bolestima kostiju, tumorima i cistama koštano-zglobnog sistma, deformiteta (urođenim i stečenim tokom života).

Radiografija je dio dijagnostike plućnih bolesti – zapaljenje pluća, akutne i hronične opstruktivne bolesti pluća, pneumotoraksa tj pucanje plućne maramice, izliva u grudnoj šupljini, tumora pluća i grudnog koša, tuberkoloze, profesionalnih bolesti itd. Zbog toga je treba uraditi kod osoba koja imaju gušenje i otežano disanje, uporni kašalj, bol u grudima, iskašljavanje krvavog ispljuvka i u drugim situacijama kada to zahtijeva ljekar. Prilikom snimanja grudnog koša dobijaju se i informacije o stanju srca i drugih struktura u sredogruđu, koje se kasnije mogu dopuniti drugim metodama.


Radiografija se primjenjuje i kod ispitivanja porijekla bola u stomaku i kod povreda stomaka, gdje može da ukaže na pucanje crijeva, zastoj u pasaži crijevnog sadržaja, kamen u mokraćnim putevima, povredu nekog od organa stomaka itd.


KAKO IZGLEDA PROCEDURA PREGLEDA?
Radiografija se obavlja tako što tehničar pacijenta koji se spremio za pregled (skinuo suvišnu odjeću I metalne predmete sa ispitivanog dijela tijela) postavlja ispred ploče u kojoj je film za radiografiju. Zatim se od pacijenta zahtijeva da ostane nepomičan na nekoliko sekundi dok traje snimanje (npr.da zadrži dah prilikom snimanja pluća). Sampregled traje svega nekoliko minuta, pri čemu pacijent ne osjeća nikakav bol niti neprijatnost. Nakon toga je potrebno oko 15 minuta da se izradi nak koji radiolog tumači I daje ispitanikuusmeno objašnjenje I pisdani izvještaj.

DA LI OVA METODA IMA ŠTETNE POSLEDICE?
Radiografija je metoda koja se zasniva na primjeni jonizirajućih x zraka, ali se za snimanje koristi njiohva minimalna doza potrebna za dobijanje kvalitetne informacije. Na ovaj način je korist višestruo veća od eventualnog štetnog dejstva metode.


KOLIKO SU ČESTE KONTROLE?
Vrijeme do sledećeg pregleda određuje ljekar u zavisnosti od nalaza. U slučaju da nema oboljenja sledeća kontrola može biti za jednu ili više godina, a u slučaju patološkog nalaza do sledeće kontrole može biti od nekoliko dana I duže.